Fra tomrom til stødig Fundamennt

Tidligere publisert i Bedehusposten nr. 4 2015.
Av Åse Røyksund.

Det er allmenn kjent at damer er gode på de nære ting. Prater om livet, unger, menn, barneoppdragelse og tro. Kafebesøk, jentiser, grupper, trimturer…. Det ble og blir sagt og gjort mye fra den kvinnelige side. 20.000 daglige ord fra damene mot menns 7000 ord per dag mente forskere for ei stund siden.

En årsak til at de før var sikre på kvinnelig kjase-seier , var at de mente menns hjerne ble brukt på relativt snevert felt og lite på å behandle og uttrykke følelser. Ja! tenker vi damer. Men: Det er nå forsket på av amerikanere at menn og kvinner snakker like mye: sånn ca 16.000 ord per dag. Ikke sånn som vi trodde før altså. At det var damene som stod for praten og menn for barnevakten. Vanskelig å tro at vi er like i grunnen når det finnes så mange skravlekjerringer. Hvor er alle skravlegubbene?

Mannemad

-Vi skal treffes litt på Hjerterom Kaffe og Te, litt på bedehuset, og så skal vi gjøre noe sammen.

Gutta er på gli, og i ivrig front finner vi blant andre Øyvind Askedal, Frode Bjørnestad, Erlend Fidjeland (når bryllupsrusen begynner å fordufte) og Tor Kristian Andersen.

-Det viktigste når vi treffes, er mannemad. Vi kjaser og spiser godt, forteller Tor Kristian.

For på åpningsturen til Thomas Ruenes sin hytte ble det fortært:

  • Lunken grillmat fra en halvveis daua grill på grunn av regnvær
  • 1 stor bløtkake fra Liebermann
  • 2 wienerstenger
  • 1 gjærbakststang
  • 2 walesstenger.

På 14-16 menn.

-Du vet, vi er enkle. For å komme til hjertet må vi gå gjennom magen, smiler Øyvind lurt.

-Det kommer ikke noe grønnsaker og dipp eller oppkutta frukt på våre bord. Vi gjør det enkelt. Det skal være lite vidløftig. Vi trenger bare å treffes, forteller Øyvind.

Bløtkake kan vel ikke fra en kvinnes ståsted sees på som enkelt selv om den er fra Liebermann, og mengder av mat hører ikke hjemme hvis damene får si sitt, men at menn starter opp et alternativ for å bli enda mykere menn er på sin plass…

Levd liv.

-Vi ser at det er behov for noe mer for menn og gutter i alle aldre, sier Tor Kristian. Det er mye levd liv blant menn i Vennesla, men det blir ikke snakket så mye om liv og opp og nedturer.

-Det ligger ikke i vår natur å prate. Vi lever i rollen vår som pappa og mann, arbeidskar og kompis. Ha hovedansvar og være barnevakt når konene skal ut for å kjase, mener Øyvind.

Men det er viktig! Viktig i rollen vi har, viktig i menighetsliv og som en av bygdefolket. Vi må stå sammen, både som menighet og privat.

Det å få nye venner og relasjoner er aldri negativt. Men det krever at vi går ut av komfortsonen.

-Vi har lyst at dette skal bli noe større. Noe for de som ikke vandrer på bedehuset til vanlig, ja selvfølgelig de gamle kjente også, men ikke bli bare enda et aktivitetstilbud for medlemmene. Og ikke minst: få mannfolk til å se verdien av å være sammen og dele liv.

De er engasjerte og med stor humor, gutta som drar i gang Fundamennt.

Så selv om hovedfokuset er mannemad, så ligger det en dypere tanke bak.

-Det er en god ting å treffes, men det er også et godt utgangspunkt for å få med seg noen nye i smågrupper. Vi kan blande tro og praksis og på den måten møte nye folk. Og legges treffene til Hjerterom kafe og te, vil det kanskje være mer aktuelt for de som er ukjente i menighetssammenheng.

Hva slags fundament

Det ble fra bedehusets talerstol en gang sagt at menns ”Livsnære” tilbud kunne kalles tomrom. Kan for så vidt være greit det, men må si at Fundamennt høres litt stødigere ut.

I ei synonymordbok står fundament for bærebjelke, begynnelse, grunn, grunnpilar, støttepunkt og hjørnestein.

Så er det valgte navnet fordi menn alltid er grunnen i familien, den stødige som aldri vakler?

– Vel… det er vel det totalt motsatte. Vi trenger en annen grunn og hjørnestein i livet, og det er Jesus, smiler de to. Han kommer til å være tydelig på Fundamennt. Og Han er jo en som går med gjennom livet.

Så en gang i måneden, tirsdagen etter damenes Hjerterom og nære påfyll, er det bare å sparke husbonden ut.

– Ja mannfolk trenger et spark i fua. Invitere med seg en kompis eller en nabo, og bli med.

Det skal bowles og prates, det kommer besøk av staute mannfolk med mye på hjertet, Quiz (med dype tema;), og enkel mannemad.

Facebook

Om du skulle være i tvil, så vil aldri ei dame få lov til å bli medlem av Fundamennt-gruppa på Facebook som nå er oppe og går. Alle menn som vil være med, blir en hjertlig del av gruppa der opplysninger om aktiviteter og steder for oppmøte blir annonsert.

Velkommen til juleavslutning på låven til Geir Reinertsen på Holtet 8. desember!

Posted in Bedenytt and tagged , .